Het Belgisch kampioenschap triatlon in Izegem en een duatlon in Weiswampach (Luxemburg) waren mijn eerste twee wedstrijden in de zomervakantie. De weken daarvoor was ik met familie en vrienden op reis: niet echt de ideale voorbereiding om goed te kunnen presteren… Met andere woorden: ik wist dat het twee lastige wedstrijden zouden worden!

 

IZEGEM

De eerste en belangrijkste wedstrijd op het programma was natuurlijk het BK jeugdtriatlon in Izegem, een schitterende organisatie van mijn eigen club, EFC-ITC. Het werd een bijzondere wedstrijd: door de warmte van de voorgaande weken waren er in het kanaal, waar we normaal het zwemonderdeel afleggen, blauwalgen ontstaan. Deze algen zijn uiteraard niet goed voor de gezondheid en het zwemmen kon daar dus niet doorgaan. In het begin was er onzekerheid of het BK wel zou kunnen doorgaan, maar toen heeft de organisatie gelukkig een oplossing gevonden. Het zwemonderdeel zou ’s ochtends plaatsvinden in de Gavers en dan verdergezet worden in Izegem. Je zwemtijd werd in Harelbeke opgenomen en aan de hand daarvan werd je opgesteld in de wisselzone om zo het fietsen en lopen af te werken.

 

Op reis heb ik enkele keren kunnen gaan lopen en twee keer met een stadsfiets enkele kilometers afgelegd, maar zwemmen is er nooit van gekomen. Daardoor had ik dan ook de minste verwachtingen voor het zwemonderdeel. Ik had besloten om me niet in de groep te leggen bij de start, maar een beetje afstand te houden om zo niet al te hectisch mijn wedstrijd te starten. Mijn start lukte beter dan verwacht. Ik kon enkele meters meezwemmen met Cato Cassiers (NLT) die later als eerste uit het water kwam, maar meer dan 100 meter was het dan ook niet ‘:) Tot aan de helft zwom ik nog in een relatief goede positie, maar vanaf daar werd ik ingehaald door een aantal meisjes en kon hun tempo daarna niet meer volgen. Ik finishte als 10de bij de meisjes jeugd A en Junioren samen met een tijd van 11.26 op 750m. Kon erger, maar kon zeker beter.

 

Eenmaal we in Izegem waren, maakte ik me klaar voor het fiets- en looponderdeel. In de wissel werden onze namen afgeroepen volgens de zwemtijden en moesten we in volgorde klaarstaan om te starten. Ik stond dus als 10de in totaal en als 6de jeugd A-atlete in de rij. In het fietsen wou ik graag nog enkele plaatsen goed maken en ben daarom ook snel gestart. Na de eerste ronde was ik al opgeschoven naar de 7de plaats algemeen en 3de plaats bij jeugd A. Een groot deel van de eerste ronde en heel de tweede ronde heb ik samen gefietst met Lisa Isebaert (NLT). We draaiden goed rond en konden zo wegblijven van degene achter ons. Na 20km op de fiets, kwam ik samen met haar binnen in de wissel om zo aan het looponderdeel te beginnen.

 

Het lopen was het zwakste deel van de drie, zoals gewoonlijk. Ik startte het lopen in een 3de positie (jeugd A) en wou die natuurlijk ook behouden, maar ik werd al zeer snel ingehaald door een 4-tal meisjes waaronder 3 uit jeugd A. Ze gingen stuk voor stuk vlotjes over me en ik kon met geen enkel meisje mee, dus was het gewoon maar uitlopen en proberen om die 6de plaats dan toch nog vast te houden. Wat uiteindelijk ook gelukt is.

Ik kwam finaal dus als 11de algemeen en als 6de jeugd A-atlete over de meet. Ik wist natuurlijk dat het geen goede wedstrijd ging worden, maar ik was toch nog altijd een beetje teleurgesteld. Maar dat was al redelijk snel vergeten toen ik hoorde dat onze club twee nieuwe Belgische kampioenen had in de jeugdreeksen.

Rhune Vansteenkiste en Alec Segaert pakten beide de overwinning bij jeugd B!! 

Er deden natuurlijk zeer veel jeugdatleten mee van onze club aangezien het een thuiswedstrijd was en ook aan hen een dikke proficiat met hun resultaten! 😉

 

Weiswampach

 

In dezelfde week van Izegem stond er normaal gezien nog een triatlon gepland in Weiswampach, maar ook daar hadden ze last van die ambetante blauwalgen. Jammer genoeg konden ze geen alternatief vinden, dus werd de wedstrijd  omgevormd naar een duatlon. Twee keer lopen, yey… 😉 Zoals ook vorige jaren gingen we weer met een toffe bende richting Luxemburg: deze keer niet meer op de camping, maar wel gezellig samen in hetzelfde hotel. We waren met vier die deelnamen aan de wedstrijd met daarbij nog eens de ouders, vrienden en familie (onze grootste supporters 🙂 ), dus het was weer zeer plezant!

 

Aangezien de wedstrijd gewijzigd was naar een duatlon, was het deelnemersveld kleiner dan gewoonlijk. Bij de meisjes jeugd A en junioren waren we in totaal met 10 en de jongens met niet veel meer: het was eens iets anders.

We hadden een snelle start bij de eerste 5km. Voor mij zelf een beetje te snel, waardoor ik al een gaatje moest laten op de eerste loopsters. Zowel het loop- als fietsparcours was heuvelachtig, wat het moeilijk maakte om mijn tempo te vinden. De eerste toer was dan ook niet zo denderend en na 2,5km liep ik op de 5de plaats algemeen en 3de bij de jeugd A, maar de tweede toer ging al stukken beter. Ik haalde iemand van mijn leeftijdscategorie in en dichte een gat tot op zo’n vijf seconden van Marie, een clubgenote. Ik kwam de wisselzone dus binnen als 4de algemeen en 2de bij jeugd A. Ik had een snelle wissel, waardoor ik Marie kon inhalen en vertrok dan met de fiets voor 20km.

 

Er waren twee toeren van 10km met aan het begin telkens een lastige beklimming. Toen we de dag voor de wedstrijd het parcours gingen verkennen had ik nog zware benen van Izegem, maar tijdens de wedstrijd had ik er gelukkig geen last van. Het fietsonderdeel ging zeer goed en ik kon dan ook 45 seconden dichtrijden op de eerste jeugd A-atlete. Ik heb met haar enkele kilometers samen kunnen rijden en in de tweede toer is het gelukt om wat voorsprong te pakken, wat nodig was in het vooruitzicht dat ze een 

 

zeer goede loopster is. Ik kwam aan in de wisselzone als 2de algemeen en 1ste bij jeugd A.

Ik moest proberen mijn voorsprong te behouden voor de laatste looptoer van 2,5km, maar dat is jammergenoeg niet gelukt. Het lopen ging niet zo vlotjes als de eerste keer en dus haalde het Nederlandse meisje me al redelijk snel weer in en nam meteen ook weer een grote voorsprong. Mijn tweede plaats heb ik wel kunnen behouden en ik was dan ook tevreden toen ik finishte na een lastige en warme wedstrijd. Marie Vandecasteele behaalde een 2de plaats bij de junioren en ook Freek Herreman en Alice De Laere hadden een mooie wedstrijd. Nog een frietje stekken erna en de dag werd mooi afgesloten! 🙂

One Comment on “BK jeugdtriatlon Izegem + duatlon Weiswampach

  1. Oei ik mis een stukje dat stuk waarin je freek inhaalde??😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *